Fleece är ett fantastiskt material, mjukt och skönt att bära, hur många har inte någon gång köpt eller använt fleecetröjor? Men det finns artiklar om materialet fleece som framställer detta som den största miljöboven bland material. Ligger det något i dessa påståenden, eller har dom fått allt om bakfoten? Det finns ju väldigt många material idag som har stor negativ inverkan på miljön både vid framställning och vid avyttring. Att det är just fleece som framhävs som bov är för att det är ett syntetiskt material och tyvärr släpper alla dessa konstgjorda material ifrån sig till exempel plast, som ju inte är ett miljövänligt ämne direkt.
Kan jag fortsätta ha fleecetröjor?
Det är ju frågan i detta inlägg, kan vi fortsätta bära våra fleecetröjor med gott samvete eller ska vi kanske till och med låta bli att handla fleece i framtiden? Den riktiga boven i dramat är den så kallade mikroplasten. Det är den som är farlig för miljön och den finns i syntetiska tygmaterial. Men att just fleece skulle vara det farligaste och mest miljöförorenande materialet stämmer faktiskt inte. I ett treårigt projekt som Forskningsinstitutet Swerea startade för att titta närmare på olika miljöförorenande material, visar det sig att påståendet inte är helt sant.
Fluffiga fleecetröjor – mer plast?
Anledningen till att påstående har uppkommit från början att just fleece skulle vara det sämsta alternativet till syntetiska material, är för att fleecen ska vara ”fluffig” i materialet. Just luften i materialet gör att det kan släppa ifrån sig mer mikroplast än andra liknande material. Men i undersökningen har man hittat att andra syntetiska material kan fälla precis lika mycket eller mer mikroplaster. Det framgår att fleece kan fälla mycket eller i princip inget plast för att det är så olika mellan materialen, så att fleece skulle vara miljöboven får nog revideras.